ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επάνοδος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου του Ά
Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017
ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΚΕΣ !!! ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ!! « Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, η αποκτείνουσα τους προφήτας κα λιθοβολούσα τούς απεσταλμένους προς αυτήν· ποσάκις ηθέλησα επισυναγαγειν τα τέκνα σου…κα ούκ ηθελήσατε» (Ματθ. κγ΄, 37)
ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΙΧΕΠΙΒΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Και να λοιπόν που τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όπως φαίνεται θα είναι η απαρχή δυσμενών εξελίξεων. Η πώληση ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ, που είχαμε αναφερθεί λίγες μέρες πριν(1), εξόργισε την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), και την ηγεσία των Αράβων Χριστιανών του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
Οι αντιδράσεις άρχισαν, όταν οι Άραβες ορθόδοξοι χριστιανοί σε Παλαιστίνη και Ιορδανία πληροφορήθηκαν μια μυστική συμφωνία πώλησης,περισσότερων από 200 οικοπέδων στις συνοικίες Talbiya και Nayot, στην Ιερουσαλήμ, σε έναν μυστηριώδη Ισραηλινό επενδυτικό όμιλο.
‘Έτσι την 11/7/17 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της οικονομικής Ισραηλινής εφημερίδας Calcalist(2), άρθρο του Doron Peskin {Αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής και Διευθυντής της εταιρείας Concord MENA , αρθρογραφεί στην ε/φ Calcalist και στα ειδησεογραφικά Ynet και Al-Monitor}, με τίτλο «Οι Ιορδανοί και οι Παλαιστίνιοι ενεργούν για να τορπιλίσουν την πώληση ακινήτων στην Ιερουσαλήμ» και υπότιτλο «Είναι εξοργισμένοι με τον Πατριάρχη που ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση ακινήτων σε εβραίους επενδυτές. Οι πιστοί ξεκίνησαν να τον μποϋκοτάρουν και να διαδηλώνουν εναντίον του. Εάν η Ιορδανία και η ΠΑ δηλώσουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν, θα καθαιρεθεί και η συναλλαγή κινδυνεύει να ακυρωθεί».
Σύμφωνα με το άρθρο, την 10/7/17, έγιναν δυο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του γεγονότος, που χαρακτηρίστηκε ως «πώληση ακινήτων στον σιωνιστή κατακτητή». Η μία διαδήλωση έγινε απέναντι από τον Ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και η δεύτερη απέναντι από τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Στις συγκεκριμένες διαδηλώσεις, οι οργανωτές κατήγγειλαν τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’, για την πώληση της περιουσίας του Πατριαρχείου.
Οι διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο, οργανώθηκαν από ορθόδοξα παλαιστινιακά ιδρύματα και πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας της παλαιστινιακής Φατάχ, το κόμμα του προέδρου της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς. Η Φατάχ έχει ως στόχο να αναδείξει, ότι η πώληση γης από το Πατριαρχείο αποτελεί βασικά εθνικό παλαιστινιακό πρόβλημα και όχι μόνο πρόβλημα της χριστιανικής κοινότητας.
Για αυτό τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας της Φατάχ στη Βηθλεέμ, Muhammad el-Masri, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης απέναντι από τον Ναό της Γεννήσεως, απεύθυνε έκκληση για συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων, οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και των εδαφών που αυτή έχει στην ιδιοκτησία της.
Για τα γεγονότα που άρχισαν και εξελίσσονται ραγδαία και δραματικά, αναφέρονται ακόμη και σε δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Al-Monitor(3) και του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ma’an(4). Στα δημοσιεύματα αποκαλύπτεται, ότι «τελικός στόχος του αγώνα των Παλαιστινίων είναι η απομάκρυνση του Πατριάρχη», ενώ επίσης, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η πώληση της ακίνητης περιουσίας στην Ιερουσαλήμ, έχουν αρχίσει να ακούγονται ακραίες φωνές για «ποινική δίωξη του Πατριάρχη, για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων»!! Παλαιστινιακοί Ορθόδοξοι φορείς ίδρυσαν επιτροπή που θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση.
Μάλιστα φρόντισαν να διαρρεύσει στα αραβικά ΜΜΕ, ότι όλοι οι επικεφαλής των Εκκλησιών στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή , όπως και 14 τοπικά εκκλησιαστικά συμβούλια, αποφάσισαν στις 3 Ιουλίου 2017 «να ζητήσουν να μην μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου, καθώς επίσης να μην γίνεται δεκτός ο ίδιος και άνθρωποί του σε οποιαδήποτε εκδήλωση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους και να ανακηρυχθεί ως ανεπιθύμητη προσωπικότητα». Οι ίδιοι παράγοντες απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Πατριάρχη για οικονομική δυσχέρεια και για έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των αραβικών χωρών.
Μετά τις παραπάνω αντιδράσεις, σύμφωνα με τον Doron Peskin, μερικοί φορείς – μεταξύ των οποίων και το Ορθόδοξο Συμβούλιο της πόλης Άκρας, ξεκίνησαν ήδη να υιοθετούν την πολιτική του μποϊκοτάζ στον Πατριάρχη. Εκκλησιαστικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι η τελευταία συναλλαγή που έγινε γνωστή, αποτελεί μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ είναι αναμεμιγμένος και σε άλλες υποθέσεις πώλησης ακινήτων σε ισραηλινούς αξιωματούχους».
Οι Παλαιστίνιοι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και το Ορθόδοξο Ιορδανο-Παλαιστινιακό Συμβούλιο ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Ιορδανίας και της ΠΑ, να ανακηρύξουν παύση αναγνώρισης του Πατριάρχη. Μάλιστα, 112 ιορδανοί βουλευτές υπέγραψαν διαμαρτυρία, που εστάλη στον Π/Θ της Ιορδανίας. Μια τέτοια ενέργεια, όπως ισχυρίζονται, θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην απομάκρυνση του Θεόφιλου Γ’, δεδομένου ότι, για να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, απαιτείται αποδοχή του από τα τρία κράτη, Ισραήλ, Ιορδανία και ΠΑ, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
Ακόμη στο ειδησεογραφικό portal The Times of Israel σε άρθρο αναφέρονται και τα εξής: «Οι επικριτές σε Ιορδανία και Δυτική Όχθη καταλογίζουν επίσης αδράνεια στον Αμπάς όσον αφορά τις συμφωνίες [πώλησης] στη δυτική Ιερουσαλήμ και θέλουν να αντικατασταθούν οι Έλληνες από Παλαιστινίους στην ιεραρχία της Εκκλησίας»(5). Μέχρι τώρα, οι Αρχές στο Αμάν και την Ραμάλα απέφυγαν, τουλάχιστον δημόσια, να προβούν σε επίσημες δηλώσεις που θα διευκρινίζουν τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό καταδεικνύει την πολιτική ευαισθησία του θέματος.
Η καθαίρεση Πατριάρχη δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά αποτελεί σπάνιο γεγονός και έχει συμβεί μόνο μια φορά. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι έγινε ακριβώς πριν 12 χρόνια με τον προκάτοχο του νυν Πατριάρχη Θεόφιλου, τον Πατριάρχη και νυν μοναχό Ειρηναίο.
Τότε, το 2005, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συγκλονίστηκε από ένα σκάνδαλο διαχείρισης της περιουσίας του, παρόμοιο με το σημερινό, αλλά μικρότερης έκτασης. Μέσα από δραματικές διεργασίες, ο Πατριάρχης Ειρηναίος Α’, καθαιρέθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι «ενεπλάκη σε συναλλαγή», κατά την οποίαν πουλήθηκε ή έγινε προσπάθεια να πουληθεί ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου (τα ξενοδοχεία Πέτρα και Ιμπέριαλ), εντός της παλαιάς πόλη της Ιερουσαλήμ και μάλιστα στην δεξιά εθνικιστική Εβραϊκή οργάνωση Ateret Hakohanim. Και ενώ ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, ανήλθε στον θρόνο του Πατριαρχείου, μετά από το πρωτοφανές αυτό γεγονός, εν τούτοις ευρίσκεται και αυτός στο μέσον ενός μεγάλου και ενδεχομένως επικίνδυνου για τα εθνικά μας θέματα κλυδωνισμού του Πατριαρχείου για παρόμοιο θέμα διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου.
Όπως παρουσιάζονται τα γεγονότα, φαίνεται ότι η αγοραπωλησία έγινε και ο Πατριάρχης συνηγόρησε στο θέμα, για οικονομικούς ή και άλλους λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί. Το ζήτημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό και ακόμη πιο επικίνδυνο για τα εθνικά μας θέματα. Το Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελεί την Ελληνική ιστορική συνέχεια στην περιοχή, ως κληρονόμος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και την σύγχρονη «soft power», του Ελληνισμού και την προβολή ισχύος της εθνικής μας κυριαρχίας στην ιστορική περιοχή της Μέσης Ανατολής. Απαιτείται σοβαρός και υπεύθυνος χειρισμός του όλου θέματος, από όλους όσους εμπλέκονται και είναι αρμόδιοι (Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος, Πατριαρχείο Κων-λεως, Ελληνική κυβέρνηση), γιατί όπως αποκαλύπτεται με απόλυτη σαφήνεια από την αρθρογραφία τόσο στον Ισραηλινό, όσο και Παλαιστινιακό τύπο, καθώς και εκτιμήσεις πολλών εκ των «παροικούντων την Ιερουσαλήμ», σκοπός των παλαιστινιακών εθνικιστικών κύκλων, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις είναι η «υφαρπαγή» του Πατριαρχείου, με το γνωστό και παλαιό επιχείρημα ότι το ορθόδοξο ποίμνιο είναι Παλαιστίνιοι, η δε ηγεσία του Πατριαρχείου είναι Έλληνες και ότι αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει!! Και δυστυχώς σε αυτό πρωτοστατούν στελέχη της Φατάχ, του κυβερνώντος παλαιστινιακού κόμματος του προέδρου της ΠΑ, Μαχμούτ Αμπάς.
Ξεχνώντας βέβαια την ιστορική συνέχεια και προσφορά του Ελληνισμού επί αιώνες τώρα, διαφυλάττοντας το Πατριαρχείο από την ίδρυσή του, δια μέσου των αιώνων, μέχρι σήμερα. Οι ίδιοι Παλαιστινιακοί εθνικιστικοί κύκλοι που πρωταγωνίστησαν το 2005 και είχαμε τα τραγικά γεγονότα με την καθαίρεση Πατριάρχη, βλέπουμε να πρωταγωνιστούν ξανά με το ίδιο ακριβώς σενάριο: Πώληση περιουσίας του Πατριαρχείου σε «ακραίες ή ύποπτες Εβραϊκές οργανώσεις ή εταιρείες» και «διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» από την ηγεσία του Πατριαρχείου!!
Τελικός σκοπός των, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, εκτιμάται ότι είναι η καθαίρεση ξανά του Πατριάρχη, κατόπιν ο έλεγχος και η άλωση του Πατριαρχείου με τελική επιδίωξη την εκδίωξη της Ελληνικής του ηγεσίας , με την κατηγορία της αναξιότητας και της διαφθοράς. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, για το καλό του Ελληνισμού, η παρούσα κρίση να ξεπεραστεί και οι εκτιμήσεις να παραμείνουν μόνο εκτιμήσεις, αν και οι ενδείξεις και οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές, πολύ ανησυχητικές!!
« Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, η αποκτείνουσα τους προφήτας κα λιθοβολούσα τούς απεσταλμένους προς αυτήν· ποσάκις ηθέλησα επισυναγαγειν τα τέκνα σου…κα ούκ ηθελήσατε» (Ματθ. κγ΄, 37)
* O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕη
ΠΗΓΗ : https://www.ekklisiaonline.gr/nea/zitoun-tin-katheresi-tou-patriarchi-ierosolymon/
Αναρτήθηκε από Μιχαλης Μιαούλης στις 1:29 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017
Σάλος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Έχασαν την περιουσία τους μετά από διαπλεκόμενες διαδικασίες-Αποκλειστικό
Αποκλειστικό
Με δικαστική απόφαση Ισραηλινές εταιρείες παίρνουν γη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι Πατριαρχικοί. Προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας αραβικών χωρών και Ισραήλ
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχασε την πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τις ισραηλινές εταιρίες , οι οποίες ,διεκδικούσαν τα ακίνητα του πατριαρχείου, στην πύλη του Δαβίδ. Η απόφαση αυτή, ουσιαστικά ,παίρνει μέρος της περιουσίας του Πατριαρχείου και την παραχωρεί, με την σφραγίδα του κεντρικού ισραηλινού δικαστηρίου, σε εταιρίες που ανήκουν μάλιστα σε φανατικούς Εβραίους ,στους Ατερέτ Κοανίμ. Η είδηση αυτή έχει κάνει άνω κάτω το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, που έχει σπαταλήσει ως τώρα σε δικηγόρους πάνω από 3εκατομμύρια δολάρια για να σώσει αυτά τα ακίνητα. Έχει δεχθεί επιθέσεις από τις ενδιαφερόμενες πλευρές χωρίς ουσιαστικά να έχει επιδιώξει την αγοραπωλησία αυτών.
Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, βρίσκεται σε διαμάχη με τις εταιρίες αυτές πάνω από 12χρόνια. Τα συγκεκριμένα ακίνητα που είναι σε στρατηγική, για την Ιερουσαλήμ τοποθεσία, διεκδικήθηκαν από τις ισραηλινές εταιρίες, μέσω τρίτων ατόμων, οι οποίοι ,εισχωρώντας στο πατριαρχείο κατάφεραν να δημιουργήσουν το έδαφος, για την σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το πατριαρχείο στην Ιορδανία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα ,Ιορδανία και Παλαιστίνη διότι αφήνει τους εβραίους να εισχωρήσουν στα περιουσιακά κομμάτια του, με τη μορφή του εποικισμού.
«Δεν είναι μια απλή απόφαση δικαστηρίου αλλά έχει πολιτική χροιά και στρατηγική» δήλωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ιορδανική πλευρά που δεν μπορεί να πιστέψει ότι με αυτόν τον τρόπο χάνονται σημαντικά κομμάτια γης και ακινήτων που ήταν στην κατοχή του Πατριαρχείου και στην αραβική πλευρά της Ιερουσαλήμ.
«Η απόφαση αυτή είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για το Πατριαρχείο μας» δηλώνει αποκλειστικά Πατριαρχικός επίτροπος ο οποίος μάλιστα έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση των δικαστηρίων .
« Τώρα όλοι οι άραβες θα τα ρίξουν πάνω μας δηλώνει συγκλονισμένος. Δεν τους νοιάζει υπό ποια διοίκηση έγιναν οι συναλλαγές , τους νοιάζει ότι είμαστε έλληνες άρα όλοι φταίμε.»
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΜΑΧΗ
Η μεγάλη αυτή υπόθεση της διεκδίκησης των ιστορικών ακινήτων ( ξενοδοχείο Πέτρα και Ιμπέριαλ ) από το Ισραήλ, ξεκίνησε το 2004, όταν ακόμη ήταν Πατριάρχης ο Ειρηναίος . Άλλωστε αυτή η υπόθεση ήταν η αιτία που έπεσε από το θρόνο του, ο τότε Πατριάρχης.
Το σχέδιο ήταν οργανωμένο, προφανώς από ξένα κέντρα όπως είχαν καταγγείλει τότε άνθρωποι του Πατριαρχείου και είχε γραφεί στον διεθνή τύπο.
Τα φιλέτα αυτά, τα εποφθαλμιούσαν Ισραηλινές εταιρίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδαφος και σε αυτό το τμήμα της Ιερουσαλήμ .
Τότε λοιπόν ένα πρόσωπο κλειδί , ο Νίκος Παπαδήμας που μετέπειτα φυλακίστηκε για την υπόθεση αυτή, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου και κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Το αποτέλεσμα ήταν να του δώσει ακόμη και πληρεξούσιο προκειμένου να κινείται για θέματα που αφορούσαν τα ακίνητα του Πατριαρχείου. Τότε μάλιστα το 2004, ο ίδιος ο Παπαδήμας κατάφερε να υπογράψει κρυφά από το πατριαρχείο, συμφωνία με αυτές τις εταιρίες δίνοντάς τους, τα ακίνητα φιλέτα του Πατριαρχείου στην Πύλη του Δαβίδ τα οποία σήμερα τελικά χάσαμε.
Όταν έγινε γνωστή η κίνηση αυτή στο Πατριαρχείο, ένα χρόνο μετά, καταγγέλθηκε αμέσως η παράνομη δραστηριότητα του Παπαδήμα. Οι αγιοταφίτες τότε προχώρησαν στην έκπτωση Ειρηναίου, θεωρώντας τον συνυπεύθυνο, και στην εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Θεόφιλου. Αργότερα ξετυλίγοντας το κουβάρι, έγινε κατανοητό, ότι ο Παπαδήμας ήταν βαλτός και ουσιαστικά έπαιξε παιχνίδι εναντίον του Πατριαρχείου , εισχώρησε σε αυτό, κέρδισε την εμπιστοσύνη, του τότε Πατριάρχη κι έκανε αγοραπωλησίες κάτω από το τραπέζι.
Παρόλα αυτά το δικαστήριο αναγνώρισε την πράξη της πώλησης των ακινήτων και δεν έκανε δεκτή την θέση της σημερινής διοίκησης του Πατριαρχείου που εξήγησε στο δικαστήριο, όλη την παράνομη δραστηριότητα στην οποία έπεσαν θύματα.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Η απόφαση αυτή του Ισραηλινού δικαστηρίου ανοίγει δύο μεγάλα θέματα.
Το ένα αφορά τις ελληνοαραβικές σχέσεις οι οποίες θα κλονισθούν μετά από αυτό.
Το άλλο εξίσου σοβαρό θέμα, αφορά την επεκτατική πολιτική των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ και σε παλαιστινιακά ακόμη εδάφη που δεν σταματά και αυτό μελλοντικά θα φέρει μεγαλύτερες διαμάχες.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προειδοποιεί ότι θα φτάσει στα ανώτατα δικαστήρια για την υπόθεση αυτή, ακόμη και αν γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να του επιστραφεί γη και ακίνητα που έλαβαν με δικαστική απόφαση, ισραηλινές εταιρίες.
Αναρτήθηκε από Μιχαλης Μιαούλης στις 5:04 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017
Άνοιξαν οι πύλες της Κόλασης για το καθεστώς Θεόφιλου! Μετρημένες οι μέρες του στο Θρόνο
https://www.ekirikas.com/%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5/
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων καταγγέλλει απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για πώληση γης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AP). Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα, καταγγέλλει την απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, η πώληση «φιλέτου» γης της εκκλησίας σε εταιρίες Εβραίων που ζητούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Παλαιά Πόλη, έγινε νόμιμα.
Με καταχώρηση στην εφημερίδα «Al Quds», την Τρίτη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ισχυρίζεται πως η συμφωνία έγινε παράνομα, υπό την επίβλεψη του προηγούμενου Πατριάρχη, ο οποίος ως συνέπεια, εκθρονίστηκε.
Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο ώστε τρεις κατασκευές στην Παλαιά Πόλη να εκχωρηθούν έναντι μισθώματος για 99 χρόνια στην «Ateret Cohanim», μία ομάδα που σχετίζεται με τους εποικιστές στη Δυτική Οχθη.
Ο Πατριάρχης, αναφέρει ότι θα εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες και τα νομικά και οικονομικά μέσα για να ακυρώσει τη συμφωνία. Οι περισσότεροι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ, επεσήμανε το ΑΡ, είναι Παλαιστίνιοι και αρνούνται να πουλήσουν τη σε Εβραίους.
Αναρτήθηκε από Μιχαλης Μιαούλης στις 3:07 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017
ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ : ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ!!!
ΕΔΩ ΚΑΙ 1 ΜΗΝΑ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟΥ 2005.
Παραθέτουμε τους τίτλους της Ιερής Πλεκτάνης ώστε να δώσουμε μία γεύση των γεγονότων :
ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ-ΘΕΟΦΙΛΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΙΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ancient Roman Amphitheater in Caesarea Sold by Greek Orthodox Churh to mystery foreign buyer.
In Jerusalem, secret sale of church land to developers revealed. ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΣΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΦΙΛΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΕΧΟΥΝ ΛΟΥΦΑΞΕΙ. ΙΝΣΑΛΑΧ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ
RAMALLAH, West Bank — The Greek Orthodox Church secretly sold 500 dunams (124 acres) of land in West Jerusalem to undisclosed Israeli developers, giving rise to angry calls for the patriarch to be removed.
Summary⎙ Print Arabs in the Greek Orthodox Patriarchate of Jerusalem are calling for the church to remove Patriarch Theophilos III from office for selling church-owned land in West Jerusalem to Israeli developers, but there is no sign their voices will be heard.
Author Ahmad Melhem Posted июля 10, 2017
The leading Israeli financial newspaper Calcalist revealed the story June 27, though the sale quietly took place in August 2016. The deal is sparking controversy within official and nonofficial Orthodox groups in Palestine and Jordan, and stoking worry among the 1,500 households whose subleases will expire in about 30 years. The church in the 1950s granted a 99-year lease to the Jewish National Fund. Typically, such leases on church-owned property are renewed, and the people who subleased the property, along with their families, had expected to remain there.
The secret deal came to light after the church filed a complaint with the District Court of Jerusalem against the Israeli municipality, seeking documents proving the church is no longer bound to pay taxes to the municipality when ownership is transferred.
The Orthodox community in Palestine and Jordan is accusing Patriarch Theophilos III of Jerusalem, Palestine and Jordan of diverting church lands to Israel and is demanding he be removed from office.
In a July 3 meeting, 14 local Orthodox institutions agreed to stop all forms of dialogue with Theophilos III and the synod, and to form a mini-secretariat to follow up on all protest actions and popular movements, calling for withholding Palestinian and Jordanian recognition of Theophilos III.
The Greek Orthodox Patriarchate is subject to the provisions of Jordanian law, which regulates relations between the patriarchate and members of the church in both Palestine and Jordan. Under Jordanian law, the patriarch is entrusted with the church’s properties and lands and is not allowed to sell them. This means Jordan could pressure Theophilos and go as far as revoking his citizenship, since, upon inauguration, patriarchs become holders of Jordanian passports.
However, since his inauguration as the head of the Orthodox church in 2005, Theophilos III has been associated with several deals, selling or leasing the church’s lands to Israel without being officially challenged, despite protests and campaigns by Orthodox groups.
This indicates that Theophilos III is supported by the Palestinian Authority (PA), Jordan and Israel, Alif al-Sabbagh, a member of the Arab Central Orthodox Council in Palestine and Jordan, told Al-Monitor.
Sabbagh said Theophilos III was inaugurated after former Patriarch Irenaios was dismissed in 2005 for allegedly selling real estate to Israel; a Palestinian investigation committee formed by the PA at that time acquitted Irenaios of that accusation.
The recent deal prompted the Arab Central Orthodox Council to call upon Jordanian and Palestinian authorities June 30 to remove Theophilos and ban him and his synod from visiting Palestinian and Jordanian lands. These demands were submitted to the Higher Presidential Committee of Churches' Affairs in Palestine, which convened July 3.
Committee Chairman Hanna Amira told Al-Monitor the committee advised that the demands be submitted to PA President Mahmoud Abbas, and recommended that legal and professional experts examine the deal's details.
Though the Palestinian government denounced the deal July 2, critics were not convinced that anything would change. Sabbagh told Al-Monitor that Palestinian and Jordanian leaders need to end the dominance of Greek monks over the patriarchate. He noted that those “who divert lands to the Israeli authorities” — a jab at the patriarchate — should not be supported by any authority.
“The Palestinian and Jordanian authorities had approved the dismissal of Patriarch Irenaios based on false accusations that he was diverting lands in the Bab al-Khalil area. Theophilos, however, is signing deals one after another [despite] well-documented proof of that presented to the PA, and [he has] yet to be removed from office,” Sabbagh said.
“Theophilos has unmatched Israeli and American support,” he said, referring to apparent American and Israeli pressure on the Palestinian and Jordanian authorities to keep the patriarch in his position.
The Jordanian parliament, however, did take some action. On July 6, 112 Jordanian parliamentarians signed a memorandum, which was handed to parliamentary speaker Atef Tarawneh, calling on Prime Minister Hani al-Mulki to “summon Theophilos to Amman in order to put an end to his actions and that of his synod, after he let go of more than 500 dunams of the church-owned land.”
Furthermore, 40 Jordanian parliamentarians issued a joint statement July 2 calling on the Jordanian and Palestinian governments to intervene to cancel Theophilos’ deals, which they described as “contempt of the Christian Orthodox church in Jerusalem.”
Amira denied any PA favoritism of Theophilos, saying, "PA relations with all churches are the same. There is no favoritism whatsoever. However, calls and demands for having high-ranking Arab monks in the church instead of Greek monks who occupy the patriarchate, or to [remove] Theophilos III, remain far-fetched. But these church issues could be reviewed in order to improve things.”
Khalil al-Tafkji, mapping department director at the Arab Studies Society in Jerusalem, told Al-Monitor, “The [August] deal is not the first deal struck by the Orthodox church with Israel. However, this deal is priceless because the lands are located in the most important and best neighborhoods in the city of Jerusalem.”
Πηγή: www.al-monitor.com
Jordan's MP's demand Greek Orthodox Church cancels land sale to Israelis
A number of members of the House of Representatives on Saturday issued a statement demanding the Greek Orthodox Patriarch cancel the sale of more than 500 dunums of land in central Jerusalem to Israeli investors.
This comes after the Israeli newspaper Calcalist revealed that the Patriarch had sold around 500 dunams of land to Israel. The sale was disclosed in the financial daily on Tuesday, following a petition by Patriarch Theophilos III asking the Jerusalem municipality to provide a document stating that there was no lien on these lands.
This would mean that in 30 years, when the leases expire, around 1,500 families living there will have to negotiate with Israeli developers.
The statement, issued by 38 MPs, said that the attempt to abandon even a part of the land of Palestine in favor of the Israel “constitutes a betrayal of the homeland and the Palestinian people resisting the Israeli occupier to gain independence and freedom.”
They claimed that it is the moral responsibility as deputies for the Jordanian people to protect Palestine and the Orthodox Christian community.
“We support the statement issued by the Central Council and the Arab Orthodox youth and the need for intervention by the Jordanian and Palestinian governments to pressure Theophilos and his associates to cancel the sale of more than 500 dunums of the Christian Orthodox endowment to Zionist investors, in full disregard of all commitments made previously on himself and in front of legal entities,” the statement read.
The statement went on to criticise Theophilos for selling the land, despite his status as “a man of religion trusted by the people.”
Meanwhile, the Patriarch denied selling land or property, claiming that these lands have been under control of the Israeli occupation since 1951.
They expressed their right to serve and protect their lands, property and religious sanctuaries in the Old City of Jerusalem, and 67 other districts that are under occupation in the West Bank.
The Greek Orthodox Church is the second-largest owner of land in the country, after the Israel Land Authority. Land acquisitions in the past gave it ownership over extensive lands in West Jerusalem, primarily in Talbieh, Rehavia, Nayot and the Valley of the Cross.
Πηγή: en.royanews.tv
Αναρτήθηκε από Ιερή Πλεκτάνη στις 10:17 μ.μ.
Αναρτήθηκε από Μιχαλης Μιαούλης στις 5:17 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Palestinian organizations demand trial of Patriarch Theophilos III of Jerusalem
Several Palestinian Orthodox organizations in Jerusalem and Bethlehem condemned the land-selling deal that went on between Israeli investors and businessmen and the Orthodox Church in Jerusalem.
The church had sold hundreds of acres of Palestinian land to Israel last month.
The organizations joined a protest outside the Church of the Nativity in Bethlehem on Sunday, where they demanded that Patriarch Theophilos III of Jerusalem is dismissed from his position for “his role in giving away the church’s property to Israel.”
The Central Orthodox Council and the Arab Orthodox Youth in Palestine demanded that the Patriarch is trialled for his actions, while anyone who cooperated with him on the Israel deal should be fired from their position.
The council said in a statement that “those who are conspiring against their Christian presence in the holy land have betrayed the church and its religious and nationalistic message.”
They added that the church has “sold their identity and have not preserved their land and Arab Christian identity the way they were meant to, because without land, there is no identity.”
Nabil Mashhoor of the council said that “it is time for Orthodox Arabs to demand that this corruption comes to an end as it has been violating our rights for hundreds of years.”
Πηγή: en.royanews.tv
Αναρτήθηκε από Μιχαλης Μιαούλης στις 5:02 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017
Πουλώντας κρυφά και για πρώτη φορά, περιουσία του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Πριν από 12 χρόνια, την άνοιξη του 2005, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συγκλονιζόταν από ένα σκάνδαλο διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας του, στους Αγίους Τόπους.
Ο κλυδωνισμός ήταν τέτοιος για το άλλοτε κραταιό «Τάγμα των Σπουδαίων», δηλαδή την Αγιοταφική Αδελφότητα, ώστε να συμβούν γεγονότα υψίστης σημασίας, πρωτοφανή και μοναδικά στην μακραίωνα ιστορία και παρουσία του.
Ο μέχρι τότε Πατριάρχης Ειρηναίος Ι, καθαιρέθηκε από Πατριάρχης και υποβιβάσθηκε σε απλό μοναχό. Κατόπιν εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο και ανήλθε στον θρόνο ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος.
Το «έγκλημα» του Ειρηναίου ήταν η κακή διαχείριση της περιουσίας και η πρόθεση για πώληση δύο ξενοδοχείων, του Imperial και του Petra, στον Χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.
Και να όμως, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι και ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος πούλησε ήδη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου, στην Ιερουσαλήμ και μάλιστα «εν κρυπτώ και παραβύστω», κάτι που δημιουργεί υπόνοιες και επιφυλάξεις, για την ορθότητα της απόφασης.
Έτσι στις 27/6/17 στον ιστότοπο της οικονομικής Ισραηλινής εφημερίδας Calcalist δημοσιεύτηκε άρθρο του Amitai Gazit με τίτλο «500 στρέμματα στην καρδιά της Ιερουσαλήμ περνάνε από την Εκκλησία σε ιδιώτες επιχειρηματίες» και υπότιτλο «Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πούλησε πέρυσι περισσότερα από 200 οικόπεδα στις συνοικίες Talbiya και Nayot σε μυστηριώδη επενδυτικό όμιλο. Οι κάτοικοι των παραπάνω συνοικιών, των οποίων τα ακίνητα υπάγονται σε καθεστώς υπεκμίσθωσης που λήγει σε 30 χρόνια, ανησυχούν ότι οι επιχειρηματίες θα ζητήσουν υψηλά ποσά για την ανανέωση της υπεκμίσθωσης».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η αίτηση που κατατέθηκε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στο Περιφερειακό Δικαστήριο Ιεροσολύμων σχετικά με αίτημα χορήγησης πιστοποιητικού από τον Δήμο Ιεροσολύμων, αναμένεται να επιφέρει δραματικές και ιστορικές συνέπειες στον τομέα των ακινήτων.
Στη συγκεκριμένη αίτηση, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητάει να του χορηγηθεί από τον Δήμο Ιεροσολύμων, πιστοποιητικό μη οφειλής στον Δήμο, για τα 500 στρέμματα που κατέχει, στις συνοικίες των Ιεροσολύμων Talbiya και Nayot.
Στην αίτηση, αποκαλύπτεται ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πούλησε τον Αύγουστο του 2016 έκταση 500 στρεμμάτων σε «μυστηριώδη επενδυτικό όμιλο» με την επωνυμία Nayot Komemiyut Investments, με επικεφαλής τον δικηγόρο Noam Ben David.
Στην αίτηση του Πατριαρχείου επισυνάπτεται έγγραφο που απαριθμεί τα 200 οικόπεδα των παραπάνω συνοικιών και το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο, επειδή ο Δήμος καθυστέρησε να χορηγήσει τη βεβαίωση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πουλάει οικόπεδα στα Ιεροσόλυμα, καθόσον η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική εκμετάλλευσης της τεράστιας περιουσίας του, ήταν η ενοικίαση για 49ή 99 χρόνια.
Ο πολεοδόμος Dr. Israel Kimchi, από το Ινστιτούτο των Ιεροσολύμων [The Jerusalem Institute for Israel Studies] αποκαλύπτει ότι: «Η Εκκλησία δεν συνήθιζε μέχρι σήμερα να πουλάει εδάφη της. Ειδικά η πώληση οικοπέδων της Εκκλησίας σε ομάδα εβραίων επιχειρηματιών, είναι κάτι που δεν είθισται και δεν συνέβαινε μέχρι τώρα».
Και τα περίεργα και πρωτόγνωρα για το Πατριαρχείο συνεχίζονται. Στην αίτηση που κατέθεσε το Πατριαρχείο δεν σημειώνεται το ποσό που έλαβε για την εν λόγω συναλλαγή και από ό,τι φαίνεται τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο επενδυτικός όμιλος θέλουν να αποκρύψουν αυτό το στοιχείο.
Στο άρθρο αναφέρεται, ότι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου, στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Δήμο Ιεροσολύμων να τους χορηγήσει το έγγραφο έγραψαν ότι «Παράγοντες στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, μερικοί εκ των οποίων είναι εχθρικοί, κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτραπούν αυτού του είδους οι συναλλαγές (…) Βάσει αυτού, για το καλό των κατοίκων των Ιεροσολύμων και του Κράτους του Ισραήλ, είναι υψίστης σημασίας να τηρηθούν άκρως απόρρητα η σύναψη της συμφωνίας και τα στοιχεία αυτής»!! Δηλαδή για το καλό των κατοίκων της Ιερουσαλήμ και του κράτους του Ισραήλ, πρέπει τα πάντα να είναι απόρρητα!!Εδώ τι να πει κανείς.
Να αναφέρουμε δε, ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει τον έλεγχο των προαναφερθέντων οικοπέδων από τις αρχές του 19ου αιώνα. Την περίοδο εκείνη χρησίμευαν για καλλιέργειες και αποτελούσαν πηγή εισοδήματος.
Όταν όμως η πόλη διευρύνθηκε, το Πατριαρχείο αντελήφθη ότι η αξία των οικοπέδων για οικιστική χρήση θα είναι υψηλότερη από ό,τι για γεωργική.
Έτσι, κατά το διάστημα 1950-1952 το Πατριαρχείο υπέγραψε με το JNF (Jewish National Fund) τρία συμβόλαια εκμίσθωσης για εκατό χρόνια. Στο Ισραήλ το JNF είναι κρατικός φορέας που ασχολείται με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, καθόσον εκεί ισχύει το Αγγλοσαξονικό σύστημα και η ακίνητη περιουσία ενοικιάζεται και σπάνια πωλείται.
Οι συμφωνίες της εκμίσθωσης ήταν για τρία διαφορετικά συγκροτήματα πάνω στα οποία χτίστηκαν οι συνοικίες Talbiya και Nayot, καθώς επίσης και τμήμα του Μουσείου του Ισραήλ, περιοχές – φιλέτα σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
To JNF εκμίσθωσε τα οικόπεδα από το Πατριαρχείο με συμβόλαιο για εκατό χρόνια, το οποίο αναμένεται να λήξει το 2050-2052, και στη συνέχεια τα υπεκμίσθωσε στις 1.500 οικογένειες που κατοικούν εκεί. Μάλιστα στο άρθρο αποκαλύπτονται και κάποια ποσά που δόθηκαν στο Πατριαρχείο.
Συγκεκριμένα, ένα από τα οικόπεδα που ήταν στην ιδιοκτησία του Πατριαρχείου πουλήθηκε έναντι 38 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 8 εκατομμύρια Ευρώ).
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 76 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 16 εκατομμύρια Ευρώ) που πλήρωσε το 2011 άλλη εταιρεία με επικεφαλής ξανά τον Ben David – με την επωνυμία Nayot Komemiyut – για το δικαίωμα να συλλέξει το αντίτιμο της υπεκμίσθωσης στο τέλος της περιόδου υπεκμίσθωσης του Jewish National Fund (JNF).
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, εκτός από την ιστορική σημασία αυτής της συναλλαγής, η πώληση των οικοπέδων αναμένεται να επηρεάσει την ζωή εκατοντάδων οικογενειών που κατοικούν στις εν λόγω συνοικίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοικοι αυτών των συνοικιών εδώ και δεκαετίες πίστευαν ότι το JNF θα ανανέωνε τη συμφωνία εκμίσθωσης με το Πατριαρχείο, όπως ισχύει για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ισραήλ, που υπεκμισθώνουν κρατικά οικόπεδα με συμβόλαια που ανανεώνονται αυτόματα.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων ετών, με τη λήξη του συμβολαίου εκμίσθωσης, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα μπορούν να βγάλουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, υπάρχει το ενδεχόμενο, επειδή στη θέση του Πατριαρχείου θα είναι μια επιχείρηση, οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας εκμίσθωσης να γίνουν με πιο απλό τρόπο, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς θα διεξαχθούν με επιχειρηματίες που αναζητούν το κέρδος, σε σύγκριση με έναν θρησκευτικό οργανισμό [το Πατριαρχείο] που η οικονομική θεώρηση δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Dr. Israel Kimchi, από το Ινστιτούτο των Ιεροσολύμων, η αλλαγή του ιδιοκτήτη και η μετάβαση του ακινήτου σε ιδιώτη επιχειρηματία ενδέχεται να συνοδεύεται από πρόσθετη αβεβαιότητα. «Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δίνουν στην ομάδα των επιχειρηματιών απόλυτο δικαίωμα απόφασης.
Μπορούν να αλλάξουν τη χρήση του οικοπέδου και να ζητήσουν από τον Δήμο να χτίσουν οτιδήποτε θελήσουν στα οικόπεδα της ιδιοκτησίας τους (…) Επίσης, σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες θα είναι σε θέση να εκμισθώσουν την περιοχή εκ νέου και να ζητήσουν για αυτό πολλά χρήματα».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απάντησε ότι επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση της συναλλαγής, προσθέτοντας ότι «μια από τις αιτίες για τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή με ιδιωτικούς παράγοντες είναι η αμελής συμπεριφορά του JNF και των δικηγόρων που το εκπροσωπούσαν. Μολονότι στο παρελθόν τούς προτάθηκε να ανανεώσουν την εκμίσθωση, δεν έκαναν τίποτα».
Από τον Δήμο Ιεροσολύμων δόθηκε η απάντηση ότι «ο Δήμος έλαβε την αίτηση και εξετάζει τη θέση του επί του θέματος».
Ομάδα κατοίκων των συνοικιών αυτών στα Ιεροσόλυμα ανέφερε, ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους και ότι βρίσκονται σε διαδικασία οργάνωσης για έναρξη δημόσιου αγώνα με σκοπό την εξασφάλιση του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Και τονίζουν ότι «δεν επιτρέπεται η κοινωνία μας να εγκαταλείπει την γενιά που ίδρυσε το κράτος και τώρα έχει μείνει αβοήθητη».
Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις, καθόσον και άλλα ΜΜΕ του Ισραήλ αναφέρθηκαν στην μυστική αυτή αγοροπωλησία.
Παρεμφερές άρθρο του Nir Hasson δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Haaretz (και μάλιστα πρωτοσέλιδο), όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η Εκκλησία πούλησε τα οικόπεδά τους στα Ιεροσόλυμα σε ιδιώτες επενδυτές: Χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους».
Αναφέρεται στο πρόβλημα που δημιουργείται καθόσον ενώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκμίσθωνε μέχρι τώρα τα ακίνητα στο JNF, τώρα όμως για πρώτη φορά θα περάσουν όλα τα δικαιώματα στα χέρια αγνώστων ιδιωτών.
Έτσι σε 33 χρόνια, που θα λήξουν τα συμβόλαια των 1.500 οικογενειών στις περιοχές αυτές, θα μείνουν μόνες τους, αντιμέτωπες με τους επενδυτές, δημιουργώντας ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που το Ισραηλινό κράτος δεν μπορεί να επέμβει, ούτε να το επιλύσει.
Και αυτό, λόγω της κρυφής αυτής συναλλαγής του Πατριαρχείου, με άγνωστη εταιρεία επενδυτών και μάλιστα με την για πρώτη φορά αλλαγή τακτικής και πολιτικής, όπου αντί για ενοικίαση, τώρα έχουμε πώληση περιουσίας του Πατριαρχείου, άρα και οριστική απώλεια αυτής.
Και μπορεί κάποιος κυνικά να πει, καλά κάνει το Πατριαρχείο και διασφαλίζει τα συμφέροντά του.
Από την άλλη όμως χάνει οριστικά περιουσία που κατέχει και χρησιμοποιούσε για την οικονομική του επιβίωση.
Και φυσικά υπάρχει και το ηθικό θέμα των οικογενειών που θα χάσουν τα σπίτια τους, κάτι που για την θρησκεία μας, την θρησκεία της αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της πίστης μας.
Πάντως το εν λόγω θέμα έχει πλήρως εξαφανισθεί από τα Ελληνικά ΜΜΕ, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε για κάποιον άλλο λόγο. Καθόσον κυρίαρχο θέμα, είναι ο νικητής του Survivor και όχι τα όσια και ιερά μας.
Και μπορεί η συναλλαγή να είναι νόμιμη, είναι όμως ηθική για ένα Πατριαρχείο και δη το πιο ιστορικό όλων, στον τόπο που περπάτησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός;
*O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15833-poulontas-krufa-kai-gia-proti-fora-periousia-tou-patriarxeiou-stin-ierousalim
Comments
Post a Comment