ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ


Αδελφοί, "Γρηγορετε" μας παραγγέλει ο Απόστολος Παύλος. Γιατί άραγε μας το λέει αυτό; Πολύ απλά, γιατί ο πνευματικός πατέρας των Κορινθίων βλέπει πολλούς εχθρούς να επιτίθενται στους Χριστιανούς και να επιβουλεύονται την νέα τους ζωή, δηλαδή την άρνηση των ειδώλων και των ψεύτικων θεών και την νέα Χριστιανική ζωή τους. Ο πανούργος διάβολος, υπό διάφορες μορφές, "ς λέων ρυόμενος περιπατε ζητν τίνα καταπί" (Α' επιστολή του Πέτρου, κεφάλαιο 5, εδάφιο 8). Γι αυτό λοιπόν ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μας λέει όπως και ο Απόστολος Παύλος: "γρηγορετε κα προσεύχεσθε, να μ εσέλθητε ες πειρασμόν·" (Ματθαίος κεφάλαιο 26ο, εδάφιο 41). Ο καλύτερος φύλακας από τις επιθέσεις του διαβόλου, από αυτό το θανατηφόρο φαρμάκι της ακηδίας, είναι η αρετή της εγρήγορσης, της πνευματικής αγρυπνίας και της νήψεως.


  Για να διαφυλάξουμε τα πνευματικά μας αγαθά της ψυχικής υγείας, της οικογενειακής αξιοπρέπειας, των ιερών μας παραδόσεων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που μας λέει ο πνευματικός μας πατέρας Απόστολος Παύλος "Γρηγορετε" με το "δεν βαριέσαι" που λέμε πολές φορές όλοι μας μας κέρδισε ο διάβολος της αδιαφορίας. Θα αναφέρουμε γι παράδειγμα αυτό που λένε οι άνθρωποι σήμερα: "Αρκεί να έχουμε ψωμί, φαγητό, διασκεδάσεις, μεγάλη ζωή". Και δεν εφαρμόζουμε αυτό που λέει ο λόγος: " κα ξέλιπον ν ματαιότητι α μέραι ατν κα τ τη ατν μετ σπουδς" (από την Παλαιά Διαθήκη, Ψαλμός 77, στοίχος 33),  "οκ στι φόβος Θεο πέναντι τν φθαλμν ατο·" (Ψαλμός 35ος, στοίχος 1ος). Ο Απόστολος Παύλος δεν μας λέει έτσι απλά "Γρηγορετε", γιατί αυτό θα σήμαινε έτσι απλά πόλεμο χωρίς όπλα. Αλλά για να μας δώσει και το όπλο στον κάθε ένα από εμάς μας λέει: "στήκετε ν τ πίστει" που σημαίνει να στηρίζεστε στην πίστη σας, που είναι ο Χριστός. Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να αγωνιστεί, να αγρυπνήση, εάν η ψυχή του δεν έχει βαθιά ρίζα  μέσα στην ακράδαντη πίστη, η οποία και όρη μετακινεί και δαίμονες διώκει κατά το Ευαγγέλιο. Η πίστη είναι η ασπίδα θα λέγαμε της ψυχής μας και πολύ σωστά η Αγία Γραφή το τονίζει: "ατη στν νίκη νικήσασα τν κόσμον, πίστις μν." (Α΄επιστολή Ιωάννου κεφάλαιο 5ο, εδάφιο 4ο), "π πσιν ναλαβόντες τν θυρεν τς πίστεως, ν δυνήσεσθε πάντα τ βέλη το πονηρο τ πεπυρωμένα σβέσαι·" (Εφεσίους επιστολή Παύλου κεφάλαιο 6ο, εδάφιο 16ο).


  Υπάρχουν στιγμές, που ο κάθε άνθρωπος άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουμε δοκιμάσει τη γεύση και την δύναμη της πίστεως μας στον Χριστό. Αυτό όμως που θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα μαζί μας είναι το θάρρος της πίστης, γιατί όπως ο Απόστολος Παύλος μας λέει: "ο γρ δωκεν μν Θες Πνεμα δειλίας, λλ δυνάμεως κα γάπης κα σωφρονισμο." (Β΄επιστολή προς Τιμόθεο του Παύλου, κεφάλαιο 1ο, εδάφιο 7ο). Γι αυτό πολύ σωστά μας λέει ο Απόστολος Παύλος όχι μόνο "στήκετε ν τ πίστει", αλλά και "νδρίζεσθε", με λίγα λόγια, θάρρος στον αγώνα σας κατά του διαβόλου. Με άλλα λόγια, μην παραδίνεται, μην εγκαταλείπεται τον αγώνα σας εύκολα, αν δείτε μερικά εμπόδια να εμφανίζονται, γιατί αυτά θα είναι τεχνάσματα του διαβόλου.


  Όλη αυτή την αγωνία, την προσπάθεια του ανθρώπου να προσπεράσει τις παγίδες του σατανά θα μας τονίσει ο Απόστολος Παύλος, με ένα άλλο ρήμα, το ρήμα "κραταιοσθε", που αν το ερμηνεύσουμε αναλυτικά, σημαίνει κράτα γερά, δυνατά, απόλυτα, στηρίξουν σε κάποιο γερό σημείο. Κι ένα τέτοιο σημείο είναι η πίστη μας και η ελπίδα μας στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, που είναι ο αρχηγός της σωτηρίας μας και ο οποίος μας λέει: "γώ εμι· μ φοβεσθε". Με άλλα λόγια θα λέγαμε κράτα γερά να μην γλιστρήσεις στην αμαρτία, κράτα γερά όπως κρατά ένα στρείδι γερά την πέτρα, κράτα γερά στα χέρια σου την πίστη για να μην έρθει η αμαρτία.

Comments

Popular posts from this blog

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ,

ΠΕΡΙ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΣΕΩΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ (Α. ΒΑΒΟΥΣΚΟΥ)